Gå til hovedindhold

Myrer i bygninger – forekomst, bekæmpelse, skader, udbedring

Myreangreb på sokkel

Myreaktivitet i bygninger kan ud over komfortgener medføre såvel fugtskader som nedbrydning af byggematerialer og konstruktioner. Der findes mange hundrede myrearter, men det er forholdsvis få, som trænger ind i bygninger. De mest almindelige er sort havemyre, gule myrer, orangemyre, herkulesmyre og nogle arter af rød skovmyre. Den røde skovmyre skader ikke bygninger. I erfaringsbladet gennemgås særlige kendetegn på myreaktivitet i bygninger, lokalisering og bekæmpelse af myreboer samt udbedring af skader og forebyggelse af myreproblemer i nybyggeri.

ID
(29) 10 08 30
Erstatter

Indledning

Myreaktivitet og mistanke om et myrebo kan ofte afsløres ved, at der er misfarvede områder på trægulve i stueplan, og at der lyder hult, når der bankes på træværket. Herudover kan der være følgende tegn på forekomst af et myrebo i eller under bygningen, fx:

  • unormale myrevandringer,
  • bunker af sand, træsmuld og lignende på usædvanlige steder,
  • vingede myrer i massevis indendørs på varme sommerdage,
  • myregnavet træ, dvs. at træets hårdeste dele står tilbage med en fløjlsagtig, glat gnavet overflade (figur 1).

Myreboet ses ofte ved soklen eller under gulvet i bygninger uden kælder (figur 2). Boet etableres i fx eksisterende hulheder eller hvor myrerne har bortgnavet fugtog svampeskadet træværk samt skumplastplader (figur 3) og tilsvarende blødt isoleringsmateriale. Bemærk, at Herkulesmyrer kan gnave huler og gange i ubeskadiget træ. Forekomst af faraomyrer skyldes især hygiejneproblemer [9].

Træ angrebet af herkulesmyrer

Figur 1. Træ angrebet af herkulesmyrer.

Myregnavet, fugtigt træværk

Figur 2. Myregnavet, fugtigt træværk bag dæklister under vinduesparti.

Skumplast under gulvbrædder ødelagt af orangemyrer

Figur 3. Skumplast under gulvbrædder ødelagt af orangemyrer.

Dette er et uddrag. For at læse det fulde indhold, kan du tegne et abonnement eller købe adgang til dette erfaringsblad. Se vores abonnementer
Pris for digitalt erfaringsblad
160 kr.